Wat houdt mobiliteit en transport in en wat kun je doen met het profiel mobiliteit en transport? Lees hier wat wij jou bij Het Perron kunnen bieden.

Je hebt de eerste twee jaar bijna afgerond. Tijd om een profiel te kiezen. Welk profiel past bij jou? We leggen je op deze pagina uit wat het profiel mobiliteit en transport precies inhoudt en wat je er later mee kunt doen. 

Waarom kiezen voor mobiliteit en transport?

Altijd al willen weten hoe transportmiddelen precies in elkaar zitten? Sleutel je vaak aan je eigen brommer of scooter of help je jouw ouders, broer, zus of maatje met het opknappen of herstellen van hun auto, fiets of motor? Lijkt het jou een uitdaging om ervoor te zorgen dat een product op de juiste manier van A naar B komt? Ben jij klant- en servicegericht en is communicatie echt jouw ding? Kies dan voor het profiel mobiliteit en transport. 

Wat houdt het profiel mobiliteit en transport in? 

Het profiel mobiliteit en transport behandelt de basis van de mobiliteitswereld en transport. Je leert in dit profiel het repareren en herstellen van voertuigen en tweewielers en alles wat te maken heeft met het vervoeren en laden en lossen van goederen. We gaan ook dieper in op een klant- en servicegerichte houding en de juiste manier van communiceren. 

Wat kun je verwachten?

In het derde en vierde leerjaar heb je vier hoofonderwerpen. Daarnaast kies je één van de vier uitstroomprofielen in het vierde leerjaar. 

Hoofdonderwerpen in profiel mobiliteit en transport 

Er worden vier hoofdonderwerpen aangeboden binnen het profiel mobiliteit en transport: 

 1. Motorconditie testen: je leert hoe een motor werkt en in elkaar zit. 
 2. Wielophanging en carrosserie: je krijgt inzicht in hoe een voertuig is opgebouwd en hoe het op de weg staat. 
 3. Transport: je krijgt inzicht in hoe je een route moet plannen en hoe je een voertuig gaat laden en lossen. 
 4. Gemotoriseerde tweewielers: Het keuzevak gemotoriseerde tweewielers gaat over het afleveringsklaar maken van een tweewieler. Verder gaat het over de aanwezige elektrische systemen, het aandrijf- en veersysteem en het remsysteem. Je leert welke systemen dit zijn, uit welke onderdelen ze bestaan en wat de functie en werking van de systemen is. 

Uitstroomprofielen 

Naast de vaste onderdelen kies je één van de vier uitstroomprofielen waarmee jij klaar wordt gestoomd voor je vervolgopleiding: 

 • Autotechnicus  
 • Bedrijfswagentechnicus 
 • Tweewielertechnicus 
 • Transport en logistiek 
 • Stages 

In het derde leerjaar loop je twee keer een week stage: in januari en juni. Ook gaan we bedrijven bezoeken zodat je kunt ontdekken wat er bij jou past. Wij noemen dit ook wel snuffelstages. 

In het vierde leerjaar loop je elke week op vrijdag stage.  

Voor al deze stages geldt dat je niet zelf op zoek hoeft naar een stageplek. Wij hebben een ruime keuze aan stageplekken. Uiteraard mag je ook zelf een leuke stageplek zoeken. Wel moet de stageplek passen binnen het profiel. 

Wat doen we nog meer in het profiel Mobiliteit en Transport? 

Wij bouwen elk jaar een levensechte kart. Dit is een extra programma waar je als leerling voor kunt kiezen buiten de andere vakken om. We bouwen de kart vanaf het begin tot het einde zelf en we gaan hem uiteraard ook in de praktijk testen. 

Profiel mobiliteit en transport

Je kunt vanuit profiel mobiliteit en transport binnen Het Perron doorstromen naar verschillende mbo-richtingen. In de vakmanschapsroute en reguliere mbo kun je via een BOL- of BBL-opleiding kiezen voor de richting logistiek medewerker of basistechnicus voertuigen en mobiele werktuigen. Je kunt zelfs voor logistiek teamleider niveau 3 gaan. Toch handig als je op dezelfde school kunt blijven. 

Wat kun je met het profiel mobiliteit en transport in de toekomst? 

Mobiliteit en transport is zeer breed. Hier een aantal beroepen waarmee je met dit profiel de basis legt: 

 • Mobiliteit: machinist, vrachtwagenchauffeur, heftruckchauffeur, autoschadehersteller, fiets- of scootertechnicus. 
 • Transport: assistent logistiek, planner wegtransport, coördinator havenlogistiek of transportplanner. 

Zijn dit banen waar jij van droomt? Dan is mobiliteit en transport jouw route. 

Waarom kiezen voor het profiel mobiliteit en transport op Het Perron?

 • Wij zijn een kleinschalige school 
 • Ondersteuning en structuur op maat 
 • Praktijkgericht met goede faciliteiten 
 • Levensecht en menselijk onderwijs 
 • Goede relaties met en arbeidsperspectieven in het lokale bedrijfsleven  

Op het Perron bereiden we jou voor op een toekomst met levensecht leren in verbinding met je omgeving en volop aandacht voor jou als leerling én toekomstige werknemer of ondernemer. 

Het Perron brengt je praktisch overal! 

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen