Het profiel bouwen, wonen en interieur bij Het Perron; wat houdt dit in en wat kun je ermee? Lees hier wat wij jou kunnen bieden.

Je hebt de eerste twee jaar er bijna opzitten! Nu mag je een keuze maken tussen de vijf verschillende profielen! Het Perron is dé school voor beroepsonderwijs in Veenendaal. Op deze pagina leggen wij jou uit wat het profiel bouwen, wonen en interieur (BWI) inhoudt, en wat je kunt bereiken met deze profielkeuze.

Waarom kiezen voor bouwen, wonen en interieur?

Bij BWI heb je zichtbaar resultaat van je werk, leer je de nieuwste technieken en heb je veel afwisseling in je werk. Vind jij het interessant om te zien hoe gebouwen gemaakt worden van bouwplaats tot afwerking? Lijkt het je leuk om je eigen meubels te ontwerpen en te maken? Ben jij creatief en is decoreren jouw hobby? Dan pas jij perfect in het plaatje van het profiel bouwen, wonen en interieur. 

Wat houdt het profiel bouwen, wonen en interieur in?

Met het profiel bouwen, wonen en interieur kun je alle kanten op. Je leert bijvoorbeeld wat er nodig is om een huis te bouwen, een gebouw te ontwerpen, hoe je decoraties aanbrengt en hoe je meubels maakt. In dit profiel komen creativiteit en techniek samen. 

Wat kun je verwachten?

In het derde en vierde leerjaar behandelen we vier hoofonderwerpen. Daarnaast kies je één van de vier uitstroomprofielen in het vierde leerjaar.

Hoofdonderwerpen profiel bouwen, wonen en interieur

Er worden vier hoofdonderwerpen aangeboden binnen het profiel BWI:

 1. Bouwproces en voorbereiding: je gaat leren uit welke fases het bouwproces bestaat. Je leert plannen, organiseren en een bouwwerk uitzetten.
 2. Hout- en meubelverbindingen: je leert om met verschillende verbindingen en elektrisch handgereedschap jouw eigen meubel te maken. Ook leer je schetsen en ontwerpen in een 3d-tekenprogramma.
 3. Design en decoratie: je gaat jouw meubel afwerken met verf. Ook ga je decoraties en sign-uitingen (sticker en belettering) ontwerpen en aanbrengen op jouw meubel.
 4. Bouwen vanaf de fundering: je leert werken met bouwtekeningen en maatvoering. Je leert de nieuwste isoleertechnieken, je stelt een fundering op en gaat metselen.

Uitstroomprofielen

Naast de vaste onderdelen kies je één van de vier uitstroomprofielen waarmee jij klaar wordt gestoomd voor je vervolgopleiding:

 1. Interieur en design: hier ga je creatief aan de slag met het ontwerpen en maken van interieurelementen en de afwerking daarvan.
 2. Timmeren en timmerindustrie: hier leer je timmerwerkzaamheden zoals bouwconstructies, platte en schuine daken maken en ramen en kozijnen maken. Maar je maakt ook meubels en interieurelementen
 3. Metselen en infratechniek: hier leer je alles om goed te kunnen metselen maar ook werkzaamheden als hoogtes meten, afstanden uitzetten, straatwerk voorbereiden en maken.
 4. Bouwkunde en meubel: Je bent bezig met de werkvoorbereiding zoals tekeninglezen, plannen en organiseren. Je leert over circulair en duurzaam bouwen en je maakt met een (CNC) bovenfreesmeubels.

Stages

In het derde leerjaar loop je twee keer een week stage in januari en juni. Ook gaan we bedrijven bezoeken om te kijken wat echt bij jou past. In het vierde leerjaar loop je elke week op vrijdag stage. Voor al deze stages geldt dat je niet zelf op zoek hoeft naar een stageplek. Wij hebben een ruime keuze aan erkende leerbedrijven; van Dok5 en de Gamma tot bouwbedrijven, timmerwerkplaatsen en meubelmakerijen. Uiteraard mag je ook zelf een leuke stageplek zoeken. Wel moet de stageplek passen binnen het profiel.

Wat doen we nog meer in het profiel bouwen, wonen en interieur?

Het profiel BWI is vooral gericht op de praktijk. In het derde leerjaar heb je elf praktijkuren in de week. In het vierde leerjaar naast één dag stage zelfs acht uur in de week. Wij hebben ons machinepark in de afgelopen vijf jaar compleet vernieuwd om jou met de nieuwste machines te leren werken. 
Je mag bij ons in het vierde leerjaar kiezen voor vier keuzevakken. Daarvan moeten er drie uit het profiel BWI zijn. Het vierde vak mag van BWI zijn, maar het kan ook een keuzevak uit een ander profiel zijn. Bijvoorbeeld bij zorg en welzijn het vak mode en design of bij mobiliteit en transport fietstechniek.
Er zijn meer dan genoeg doorstroommogelijkheden nadat je jouw diploma hebt behaald. Je kunt bijvoorbeeld doorstromen naar Nimeto, Revabo of Technova College. In BWI zit ook stijgerbouwen. Elk jaar hebben wij een wedstrijd wie het snelste de steiger veilig hebben opgebouwd. We leggen dit uiteraard ook vast.

Wat kun je met het profiel bouwen, wonen en interieur in de toekomst?

Met BWI kun je heel veel kanten op. Hier een aantal beroepen waarmee je met dit profiel de basis legt:

 • Meubelmaker/ interieurbouwer
 • Timmerman of metselaar
 • Ontwerpend meubelmaker
 • Meewerkend leidinggevende in de hout- en meubelbranche
 • Montagemedewerker timmerindustrie
 • Restauratiestukadoor
 • Schilderspecialist
 • Uitvoerder of werkvoorbereider op de bouwplaats of in de meubelindustrie
 • Vormgever of ontwerper
 • Vakman grond- water en wegenbouw
 • Interieurarchitect 

Zie jij jezelf terug in bovenstaande beroepen? Dan zit jij perfect op je plek bij profiel bouwen, wonen en interieur.

Waarom kiezen voor beroepsonderwijs bij Het Perron?

 • Wij zijn een kleinschalige school
 • Ondersteuning en structuur op maat
 • Praktijkgericht met goede faciliteiten
 • Levensecht en menselijk onderwijs
 • Goede relaties met- en arbeidsperspectieven in het lokale bedrijfsleven 

Op Het Perron bereiden we jou voor op een toekomst met levensecht leren in verbinding met je omgeving en volop aandacht voor jou als leerling én toekomstige werknemer of ondernemer.

Het Perron brengt je praktisch overal!

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen