Wat houdt praktijkonderwijs in en wat kun je doen na het praktijkonderwijs? Lees hier wat wij jou bij Het Perron kunnen bieden.

Werk jij graag met je handen? Leer jij het liefste in de praktijk? Ben jij benieuwd naar wat jouw mogelijkheden zijn voor nu en in de toekomst? Het Perron is dé school voor beroepsonderwijs in Veenendaal. We vertellen je hier graag meer over de richting die jou klaarstoomt voor de toekomst.

Wat leer je in het praktijkonderwijs?

Je bent tussen de 12 en 18 jaar en op weg naar een zelfstandige plek in de maatschappij. Op die leerweg heb je goede begeleiding nodig. In ons praktijkonderwijs staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. Wat wil je? Wat kun je? Wat heb je nodig? En wat kun je nog leren aan vaardigheden die je nodig hebt voor jouw plek in de maatschappij?

Wat houdt praktijkonderwijs in?

Het Perron leidt je op tot actief burger in de maatschappij met de thema's wonen, werken en vrije tijd. Praktijkonderwijs is eindonderwijs waarbij wij jou helpen om werknemers- en praktijkvaardigheden te ontwikkelen. Je kansen op de banenmarkt worden hierdoor veel groter.

Het Perron biedt leerlingen een plek om zichzelf te zijn. In het individueel ontwikkelingsplan (IOP) sta jij centraal. Samen met jou gaan wij op zoek naar jouw talenten, gaven en mogelijkheden en maken we een plan op maat. Met dit individuele ontwikkelingsplan gaan we aan de slag om jou klaar te stomen voor je volgende stap. Aan het eind van het praktijkonderwijs heb je veel praktijkervaring opgedaan, zijn jouw werknemersvaardigheden ontwikkeld en weet jij jezelf te redden. Je hebt geleerd om voor jezelf te zorgen en samen te leven met anderen. Je bent klaar voor de volgende stap op een manier die bij jou past.

Wat kun je verwachten?

Praktijkonderwijs bij Het Perron is eigenlijk een school binnen de school. Wij hebben onze eigen les- en pauzetijden. Hierdoor heb jij de tijd om in alle rust van en naar je klas te gaan en pauze te houden. Je komt in een kleine klas met veel structuur terecht en je hebt veel contact met jouw mentor. Zo begint en eindigt jouw dag samen met de mentor. Daardoor blijf je goed op de hoogte van wat er van jou wordt verwacht en weten wij hoe het met je gaat. Zo kunnen wij jou echt begeleiden naar jouw toekomst. 

Onderbouw

Naast de vakken taal, rekenen, sociale vaardigheden, burgerschap en sport, zijn praktijkvakken erg belangrijk. In de onderbouw krijg je techniek, verzorging en groen om te leren hoe je omgaat met jouw omgeving en maak je kennis met het werken in die sectoren.
Je krijgt ook creatieve vakken, zoals drama en beeldende vorming. Daarnaast staan excursies naar verschillende bedrijven op het programma. Je leert in groepsverband hoe bedrijven er van binnen uitzien en hoe de bedrijfsprocessen werken. Zo kun je ontdekken wat jou echt leuk lijkt en kijken wij samen hoe je daar kunt komen.

Bovenbouw

In het derde leerjaar maak je kennis en doe je ervaring op met de verschillende sectoren en praktijkopleidingen die wij aanbieden. Aan het eind van het leerjaar kies je in welke sector je verder wilt leren en stagelopen. 

Je kunt kiezen uit:

 • Groen
 • Techniek
 • Zorg en Welzijn
 • Winkel en Horeca

De praktijklessen worden gegeven op verschillende locaties. Zo hebben we praktijklokalen in de school, maar gaan we ook aan de slag in onze eigen kas. 

Het derde leerjaar

Het hele derde leerjaar krijg je al deze vakken aangeboden, zodat je van alle opleidingen al de basis kunt en kent. Ook loop je onder begeleiding stage in het derde jaar op een camping, in het Arbeids Training Centrum, in het magazijn en in de keuken. Je maakt kennis met zelfstandig werken en samenwerken. Daarna ga je jezelf specialiseren in een sector.

Het vierde leerjaar

In het vierde leerlaar ga je door middel van stages ervaren of je gemotiveerd bent voor het beroep dat je hebt gekozen. Je gaat aan het eind van het jaar meerdere dagen meelopen op de werkvloer. Samen met je begeleider kijken we naar jouw werknemerskwaliteiten en of je goed in staat bent om het werk uit te voeren.

Plaatsing in het vijfde jaar en uitstroom in het zesde jaar

In het vijfde leerjaar gaat de stageplek over in een werkplek. Je hebt ontdekt dat het beroep echt iets is voor jou en Het Perron gaat ervoor zorgen dat je op je stageplek kunt blijven. De begeleiding vanuit Het Perron blijft doorlopen en je blijft je nog steeds ontwikkelen. In het zesde jaar laten we je langzaam los. Je leert bij het bedrijf verder, Het Perron begeleidt je nog op de achtergrond.

Stagebegeleiding

Het krijgen van goede begeleiding is belangrijk bij het vinden van een baan. Om die reden oefenen we in de onderbouw en leerjaar drie, sociale- en stagevaardigheden. Daarna maak je kennis met diverse stagebedrijven en zoeken we samen met jou en je ouders of verzorgers een passende stageplek.
Bij een stage hoort een stageovereenkomst. Hierin staan duidelijke afspraken over werktijden, het soort werk en de begeleiding. Tenminste één keer in de zes weken komt een stagedocent bij je op bezoek om te kijken hoe het gaat. Tijdens de stage houd je een stageboek bij waarin je elke dag opschrijft wat je hebt gedaan.

Wij betrekken ouders of verzorgers bij het leerproces. Tijdens de stageperiode blijven zij op de hoogte en mogelijke uitdagingen worden snel opgepakt. De stagedocent bespreekt wekelijks de werkzaamheden met jouw ouders of verzorgers en houdt direct contact met school. Kortom, je staat er zeker niet alleen voor. Wij bij Het Perron staan voor je klaar bij elke stap.

Wat kun jij met je diploma praktijkonderwijs in de toekomst?

Met jouw praktijkonderwijs-diploma kun jij starten als assistent binnen een bedrijf of instelling. Hier volgt een aantal voorbeelden van werkvelden waar je kunt werken:

 • Kwekerij of kas
 • Tuincentrum
 • Bloemenveiling
 • Houtbewerking
 • Meubelindustrie
 • Bouwbedrijf
 • Schoonmaakbedrijf
 • Keuken
 • Magazijn
 • Catering
 • Fastfood restaurant

Je kunt daarna doorstromen in werk, leren en werken of alleen leren. Samen zoeken wij naar jouw beste plek. 

Waarom kiezen voor praktijkonderwijs bij Het Perron

 • Wij zijn een kleinschalige school
 • Ondersteuning en structuur op maat
 • Praktijkgericht met goede faciliteiten
 • Levensecht en menselijk onderwijs
 • Goede relaties met en arbeidsperspectieven in het lokale bedrijfsleven 

Op Het Perron bereiden we jou voor op een toekomst met levensecht leren in verbinding met je omgeving en volop aandacht voor jou als leerling én toekomstige werknemer of ondernemer.

Het Perron brengt je praktisch overal!

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen