Wat houdt economie en ondernemen in en wat kun je doen met het profiel economie en ondernemen? Lees hier wat wij jou bij Het Perron kunnen bieden.

De eerste twee jaar zitten er bijna op! Je mag een profiel kiezen. Wat vind jij echt leuk? Wat past er bij jou voor nu en in de toekomst? Het Perron is dé school voor beroepsonderwijs in Veenendaal. Op deze pagina leggen wij jou uit wat het profiel economie en ondernemen inhoudt en wat je kunt bereiken met dit profiel.

Waarom kiezen voor economie en ondernemen?

Handelde jij vroeger in Pokémonkaarten, verkocht jij jouw eigengemaakte sieraden of verkocht jij jouw opgeknapte fiets? Wellicht zit ondernemen in jouw bloed! Heb jij een commerciële instelling, een klant- en servicegerichte houding en vind jij goede communicatie belangrijk? Wil jij onderzoekend en ontwerpend leren?
Economie en ondernemen is voor jou dé route!

Wat houdt het profiel economie en ondernemen in?

In het profiel economie & ondernemen behandelen wij het complete bedrijfsproces.  Van klantcontact aan de receptie, verwerken van klachten, beheer van agenda’s, reclame maken, ondernemingsplan maken, administratie bijhouden en het hele logistieke proces van vervoer en opslag van producten. De praktijkgerichte lessen geven wij in ons praktijklokaal. Ook leren we je alles over het opstarten en runnen van een eigen (online) winkel of bedrijf. Hierbij staat het ondernemen centraal. Je maakt zelf een ondernemingsplan en voert het uit.

Wat kun je verwachten?

In het derde leerjaar heb je vier hoofonderwerpen. Daarnaast kies je een aantal keuzevakken in het vierde leerjaar.

Hoofdonderwerpen profiel economie en ondernemen

Er worden vier hoofdonderwerpen aangeboden binnen het profiel economie en ondernemen:

  1. Commercieel: je leert hier ‘de kunst van het verkopen’ in een (online) winkel. Je gaat verkoopvaardigheden en marketing ontdekken, zoals het gebruik van reclame en (social) media.
  2. Secretarieel: hier leer je het verlenen van service. Praktische en ondersteunende receptie- en baliewerkzaamheden en de communicatie tussen bedrijven en klanten.
  3. Logistiek: hoe komt het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats. We kijken naar het magazijn en het ontvangen, verplaatsen en verzenden van producten.
  4. Administratie: het verzamelen, verwerken en bijhouden van alle informatie in het bedrijf. Een voorbeeld: hoeveel producten zijn er verkocht en hoeveel winst is er gemaakt?

Keuzevakken

Naast de vaste onderdelen kies je in het vierde jaar vier keuzevakken:

  • Ondernemen: je gaat levensecht ondernemen door in een kleine groep een echt bedrijf op te starten. Je schrijft een ondernemingsplan, regelt jouw geldzaken en jouw in- en verkoop.
  • Marketing: je gaat van een lokaal bedrijf de marketingmix in kaart brengen en maakt een verbeteringsvoorstel. Je ondersteunt dit met zelfgemaakte promotiematerialen, zoals folders, flyers en posters.
  • Distributie: je leert alles over wat er komt kijken bij het ontvangen, verzenden, de opslag en het verplaatsen van goederen. Het logistieke proces en alle verdere werkzaamheden die in een magazijn moeten gebeuren.
  • Officemanagement: we gaan het hebben over allerlei vormen van communicatie zoals telefoon, brieven, e-mail, sociale media en klanten of bezoekers te woord staan. We behandelen notuleren, documentverwerking, agendabeheer, budgetbeheer, personeelsdossiers, administratie bijhouden, materiaalbeheer en de uitgifte daarvan.
  • Presentatie en styling: je gaat leren etaleren door middel van een etalage- en artikelpresentatie. Met grafische vormgeving maak je een eigen huisstijl door posters en advertenties zelf te ontwerpen. Je maakt een interactieve multimediale presentatie: ‘narrow casting’. Verder leer je decoratief inpakken, een reclame commercial maken en een website bouwen.
  • Vormgeving en typografie: je maakt een eigen tijdschrift met professionele programma’s als Photoshop en InDesign. Hierbij komen alle facetten van het maken van een magazine aan bod.
  • Mode en Design: je gaat materialen onderzoeken, technieken toepassen en een stylingmap maken. Allerlei fases komen aan bod zoals onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen, presenteren en reflecteren.
  • Digispel: je maakt jouw eigen spel met het programma Construct of Gamemaker. Tijdens de lessen volg je instructies om verschillende soorten games te maken. Wanneer de basis voor jouw game klaar is ga je het spel aanpassen naar jouw eigen wensen.
  • Webshop: je bouwt jouw eigen webshop en wij leren je wat daarbij komt kijken.
  • Je kunt ook kiezen voor keuzevakken uit de andere profielen.

Stages

In het vierde leerjaar loop je elke week op vrijdag stage. Voor deze stage geldt dat je niet zelf op zoek hoeft naar een stageplek. Wij hebben een ruime keuze aan stageplekken. Uiteraard mag je ook zelf een leuke stageplek zoeken. Wel moet de stageplek passen binnen het profiel.

Wat doen we nog meer in het profiel economie en ondernemen?

In het profiel economie en ondernemen bouw je vanuit niks je eigen bedrijf op. Er zijn zelfs leerlingen die na deze opleiding doorgaan met dit bedrijf en zelfstandig ondernemer worden. Hoe gaaf is dat?! Ook hebben wij 3 keer per jaar levensechte opdrachten. Paaspakketten maken voor verzorgingshuizen of promotiepakketten maken voor groep 8. Samen met jou maken we deze pakketten en brengen we de pakketten bij de ouderen of scholen langs.

Vanuit het profiel economie en ondernemen hebben wij verschillende mogelijkheden om door te stromen binnen Het Perron zelf. Volg bijvoorbeeld de opleiding verkoper (BOL) of logistiek medewerker (BOL & BBL).

Wat kun je met profiel economie en ondernemen in de toekomst?

Met economie en ondernemen kun je heel veel kanten op. Hier een aantal beroepen waarmee je met dit profiel de basis legt:

  • ondernemer
  • administratief medewerker
  • verkoper
  • medewerker magazijn
  • commercieel medewerker
  • medewerker marketing en communicatie

Is dit jouw toekomst? Dan is economie en ondernemen jouw route.

Waarom kiezen voor economie en ondernemen bij Het Perron

  • Wij zijn een kleinschalige school;
  • Ondersteuning en structuur op maat;
  • Praktijkgericht met goede faciliteiten;
  • Levensecht en menselijk onderwijs;
  • Goede relaties met en arbeidsperspectieven in het lokale bedrijfsleven.

Op Het Perron bereiden we jou voor op een toekomst met levensecht leren in verbinding met je omgeving en volop aandacht voor jou als leerling én toekomstige werknemer of ondernemer.

Het Perron brengt je praktisch overal!

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen