Economie en Ondernemen

Home | Onderwijs | VMBO | Economie en Ondernemen

Economie en Ondernemen

 

Het profiel Economie & Ondernemen gaat over het verkopen van producten en verder alles wat te maken heeft met het opstarten en runnen van een eigen (online) winkel of bedrijf. Hierbij staat het ondernemen centraal, waarbij je zelf een ondernemingsplan ontwikkelt en uitvoert. Een commerciële instelling, een klant- en servicegerichte houding en op een juiste manier kunnen communiceren is bij deze afdeling dus heel belangrijk!

Er worden vier hoofdonderwerpen behandeld:

Commercieel
Commercieel leert je ‘de kunst van het verkopen’ in een (online) winkel door het inzetten van verkoopvaardigheden en marketing zoals gebruik van reclame en (sociale) media.

Secretarieel
Secretarieel gaat over het verlenen van service d.m.v. allerlei praktische en ondersteunende receptie- en baliewerkzaamheden en de communicatie tussen bedrijven en klanten.

Logistiek
Met logistiek praten we over: hoe komt het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats. We kijken dan vooral naar het magazijn en het ontvangen, verplaatsen en verzenden van producten.

Administratie
Administratie betekent het verzamelen, verwerken en bijhouden van alle informatie in het bedrijf, zodat bijvoorbeeld duidelijk is hoeveel producten er zijn verkocht en hoeveel winst er is gemaakt.

Naast deze vaste onderdelen kies je één van de vier uitstroomprofielen: ‘Economie & administratie’, ‘Commerciële vormgeving’, ‘Horeca’ en ‘Logistiek Medewerker’.
‘Economie & administratie’ is gericht op het administratieve en financiële deel, met name boekhouden en officemanagement. Dit is vooral veel computerwerk.
Ben je meer praktisch en creatief ingesteld, kies dan voor ‘Commerciële vormgeving’ met veel creatieve en grafische opdrachten zoals etaleren, commercieel presenteren en styling, ontwerpen en vormgeven van verschillende vormen van reclame en het zelf bedenken, ontwikkelen en onderhouden van een webwinkel.

Voor alle uitstroomprofielen geldt dat  je tijdens diverse ervaringsleermomenten en stages de mogelijkheid krijgt om te ervaren hoe het is om te werken in het beroep van je keuze, of om meer te weten te komen over een beroep waar je nieuwsgierig naar bent.
Het uitstroomprofiel logistiek medewerker kan zowel uit Economie en Ondernemen als uit Mobiliteit en Transport gevolgd worden om uiteindelijk een goede aansluiting te krijgen bij het vervolg onderwijs. Praktijklessen vinden o.a. plaats op Het Laadperron.