VMBO

Home | Onderwijs | VMBO

VMBO

 

Onderbouw

In de onderbouw is veel afwisseling tussen theorie en praktijk. In het leerhuis krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, wiskunde, mens en maatschappij. De praktische vakken krijg je in speciale praktijkruimtes. De praktische vakken zijn:

  • Technas (techniek en natuurkunde)
  • Biozorg (biologie en verzorging)
  • Kunst en Cultuur (handvaardigheid, tekenen en drama)
  • Bewegingsonderwijs

Bovenbouw

Leerlingen in de beroepsgerichte leerwegen (BBL en KBL) kiezen aan het eind van leerjaar 2 een profiel. Je keuze moet passen bij je interesse(s) en mogelijkheden. Vanaf het derde leerjaar volg je een profiel dat nauw aansluit bij het vervolgonderwijs in het mbo.

Het Perron biedt vijf profielen aan:

In leerjaar 3 en 4 volg je de kader- of de basisberoepsgerichte leerweg in een van de vijf profielen. De werkwijze in de leerwegen is vergelijkbaar: veel leren door te doen met veel aandacht voor de combinatie van theorie en praktijk.
Er is wel niveauverschil:

  • de kaderberoepsgerichte leerweg leidt op voor niveau 3 van het mbo.
  • de basisberoepsgerichte leerweg leidt op voor mbo niveau 2.

In het derde leerjaar leer je alle nodige basiskennis en praktische vaardigheden. Daarna kies je vier beroepsgerichte keuzevakken uit het eigen profiel of uit een andere profiel. Deze beroepsgerichte keuzevakken gaan verder in leerjaar 4. Je wordt in je keuzes begeleid door de mentor en LOB-coördinator. Zo kies je maatwerk wat voor jou het beste aansluiting geeft op het mbo.

De TL+ (theoretische leerweg) is het beste te vergelijken met de oude mavo. Hier volg je het profiel Dienstverlening & Producten. Met een diploma van de theoretische leerweg kun je in het MBO vakopleidingen op niveau 3 volgen of middenkaderopleidingen op niveau 4.

 

 

Keuzes in de bovenbouw

 

TL+
Het Perron heeft de nieuwe theoretische leerweg TL+ ontwikkeld. Een levensechte opleiding waarbij de theorie aangevuld wordt met een beroepsgericht vak.

Ontdek meer

Economie en Ondernemen
De opleiding voor beroepen die te maken hebben met het werk in winkels en kantoren: telefonist(e), receptionist(e), postverwerking, archivering, boekhouding, verkoper, inkoper en magazijn.

Ontdek meer

Zorg en Welzijn
Bij het profiel Zorg en Welzijn gaat het om het werken met en voor mensen. Het graag met mensen om willen gaan, klaar willen staan voor een ander is binnen Zorg en Welzijn waar het om gaat.

Ontdek meer

Bouwen, Wonen en Interieur
Werk jij graag met je handen en houd je van techniek, ben je graag creatief bezig of lijkt het je leuk om leiding te geven en samen te werken om mooie gebouwen te maken?

Ontdek meer

Mobiliteit en Transport
Het repareren en herstellen van voertuigen en tweewielers en alles wat te maken heeft met het vervoeren en het laden en lossen van goederen. Spreekt jou dit aan? Kijk dan snel verder!

Ontdek meer

Produceren, Installeren en Energie
Het profiel Produceren Installeren en Energie (PIE) gaat over het werken binnen de metaal-, elektro- of installatietechniek.

Ontdek meer