Corona vraag en antwoord

Home | Corona vraag en antwoord

De verspreiding van het coronavirus roept vragen op bij ouders en leerlingen. We zetten antwoorden op de meest gestelde vragen op een rijtje.

Wat is het coronavirus?
In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten (hoesten en kortademigheid).

Wat kun je doen om het virus te voorkomen?
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden

Kun je ook genezen van het virus?
Ja. Tot 29 februari waren al bijna 40.000 mensen hersteld. Hoe lang het duurt om te genezen verschilt per patiënt en hangt af van hoe de ziekte bij iemand verloopt.

Omdat het gaat om een nieuw virus, is nog niet duidelijk of er langetermijngevolgen zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie krijgt het overgrote deel van de mensen het virus niet nog een keer, maar er zijn inmiddels gevallen van een tweede besmetting bekend.

Worden scholen in Nederland gesloten?
Op dit moment is nog geen aanleiding om scholen te sluiten. Kinderen die niet ziek zijn kunnen gewoon naar school. Kinderen die terug zijn gekomen uit een gebied waar het coronavirus heerst en nu verkoudheidsklachten of koorts hebben, moeten thuisblijven om uit te zieken en om anderen niet te besmetten.

Ik ga binnenkort op schoolreis naar het buitenland. Wat gaat er gebeuren?
De scholen hebben een Crisisteam voor het coronavirus opgezet. Dit team heeft intensief overleg over welke acties er genomen moeten worden en zij bekijken of het mogelijk is af te reizen naar gebieden buiten Nederland. Daarbij gaan we af op de reisadviezen die door het ministerie van Buitenlandse Zaken worden afgegeven. We informeren via een brief/mail of de reizen doorgaan of niet. De reisadviezen vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken veranderen op dit moment snel door de verspreiding van het virus. Die kun je zelf ook bekijken via www.nederlandwereldwijd.nl.

Ik ben net terug van een vakantie in het buitenland. Kan ik gewoon naar school komen?
Als je net terug bent van een vakantie in het buitenland, check dan via www.nederlandwereldwijd.nl en www.lcr.nl/nieuws of je in een risicogebied bent geweest. Ben je niet in een risicogebied geweest, dan kun je gewoon naar school komen. Kom je uit een risicogebied en heb je koorts of ben je de afgelopen twee weken in contact geweest met een patiënt die is besmet met coronavirus? Blijf dan thuis. Je bent verplicht om contact op te nemen met je huisarts. Kijk voor meer informatie ook op: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden.

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?
Neem contact op met je huisarts als er:

 • Klachten zijn aan de luchtwegen (hoesten, kortademig) of verhoging;
 • Je de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • De Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië;
 • Nauw contact is geweest met iemand die in je omgeving die ook ziekteverschijnselen heeft of al is besmet met het coronavirus.

Als aan twee van deze voorwaarden wordt voldaan, dan dient de persoon in kwestie thuis te blijven en contact op te nemen met de huisarts voor uitsluiting besmetting. Blijf thuis om uit te zieken voordat je weer naar school komt.

Ik lees van alles over het virus; welke site is betrouwbaar?
De NOS wordt als publieke omroep ingezet door de overheid om de samenleving te informeren over onder meer dreigingen als dit virus. De NOS is daarom een betrouwbare informatiebron. Op NOS.nl is via een liveblog het laatste nieuws te volgen https://nos.nl/collectie/13824-corona-verspreidt-zich-verder-dagelijks-honderden-testen.html

Hoe informeren wij onze leerlingen en hun ouders/verzorgers?
We informeren onze leerlingen en hun ouders/verzorgers zodra er belangrijke informatie of nieuws over het virus te melden is via de mail. Op de scholen kunnen leerlingen informatie volgen op monitoren.

Belangrijkste informatiebronnen: RIVM en ministerie van Buitenlandse Zaken
De meest actuele en landelijke beschikbare informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het RIVM geeft algemene informatie en vraag&antwoord op de volgende pagina’s:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt relevante informatie voor leerlingen die een schoolreis naar het buitenland gaan maken:

Het ministerie van OCW zet de veelgestelde vragen over Corona en het onderwijs op een rijtje. Je leest ze hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-en-onderwijs.